escritoresporciudadjuarez@hotmail.com

dirección de contacto: escritoresporciudadjuarez@hotmail.es

jueves, 27 de septiembre de 2012

VILNIUS, Lituania



MANIFESTAS UŽ JUÁREZ MIESTĄ
2012 m. rugsėjo 1 d.

2011 metų sausio 6 dieną aktyvi kovotoja už žmogaus teises, poetė, mūsų draugė Susana Chavez buvo nužudyta Juárez mieste, Chihuahua‘oje, Meksikoje. Jos ir visų nukentėjusiųjų nuo organizuoto nusikalstamumo vardu (nuo 2007-ųjų metų jų daugiau nei 9 tūkstančiai Juárez mieste ir daugiau nei 60 tūkstančių visoje Meksikoje), norime garsiai išreikšti savo pasipriešinimą prieš smurtą ir baimę, prieš žmogžudžius ir neteisybę. Prieš tuos, kurie bando palaužti mūsų tikėjimą ir svajones apie laisvę ir taiką.
Nuo pat pirmo susibūrimo (2011 metų rugsėjo mėn.) kovojame vieninteliu mums žinomu ginklu: žodžiais. Jais mes smerkiame tylos bendrininkus: tuos, kurie palaiko nusikalstamą veiklą. Tuo pačiu siekiame susigrąžinti viešąsias erdves ir skleisti pasauliui žinią apie Juárez miestą, kuris neturi nieko bendra su žudikais ir narkotikų platintojais.
Šiandien, verčiami skausmo, mes keliame savo balsus ir tikime žodžio galia, tikime, kad galime svajoti ir kautis už galimybę būti laisviems, už teisingą visuomenę. Šiandien mes norime pasakyti visam pasauliui, jog šiame absurdiškame ir apmaudžiame kare Juárez vyrai ir moterys, vaikai ir senoliai, visos Meksikos žmonės nesirengia pasiduoti ir priimti šią smurto stigmą.
Norime miesto, kuriame dirbti, mokytis ir leisti laisvalaikį būtų saugu. Miesto, iš kurio nereikėtų išvykti dėl baimės, kuriame galėtume kurti naujus projektus ir naują tikrovę. Norime susigrąžinti ateitį, kurią smurtas bando iš mūsų atimti.
Šiandien, rugsėjo 1–ąją, šiek tiek daugiau nei 1200 autorių iš 133 miestų 25 šalyse, keturiuose žemynuose, sujungia savo balsus į vieną, kad suvirpintų žmonių širdis ir sielas, pažadintų broliškus ryšius tarp miestų, tarp visų pasaulio gyventojų, norinčių susivienyti prieš smurtą ir neteisybę. Šiandien mūsų žodžiai tampa pasaulio įkaitais ir išreiškia protestą prieš tylą ir Meksikos valdžios bei politikų abejingumą.
Tai, kas vyksta šiandien, nėra pavienė pastanga. Dėkojame visiems ir kiekvienam atskirai už tai, jog susirinkote iš tolimiausių kampelių: tūkstančiai poetų ir rašytojų, neabejingų žmonių, anoniminių pagalbininkų, jaunų ir pagyvenusių, visų rasių, skirtingų kalbų ir tikėjimų – visi vienijami vilties ir svajonių. Visi kartu turime švęsti gyvenimą ir atmintį tų, kurie to nebegali daryti, ir kurių mes niekada nepamiršime.
Šiandien mūsų žodžiai griauna sienas. Jų ritmas, melodija ir nuoširdumas pakyla prieš bet kokį grėsmingų kulkų lietų ir virsta kredo prieš smurtą ir prievartą. Šiandien mūsų žodžiai pasieks vietas, kurių nepasiekia šūviai ir baimė, nes svajonės, iš kurių jie kyla, baimės nepažįsta.

Ačiū,
ESCRITORES POR CIUDAD JUÁREZ (RAŠYTOJAI UŽ JUÁREZ MIESTĄ)

No hay comentarios:

Publicar un comentario